Според легендата белият трън бил подарен на хората от Сета Дева Мария, която им разказала за лечебните му свойства. Белите петна по листата му били капки от нейното мляко. И действително белият трън се оказа изключителен дар от боговете за хората. Наречен е така заради млечно-белия сок, който изтича от листата мъ. Затова често го наричат и „млечен трън“.

Белият трън е не само балсам за черния дроб, но и изключително лекарство за десетки други болести.


Белият трън детоксикира цялостно организма.

На първо място той защитава кръвообращението, като помага на черния дроб да изхвърли токсините от кръвта и стимулира работата на лимфната система.

Не са малко експертите в медицината, които смятат, че дозата от по 200 мг бял трън на ден подобрява здравето на червата, включително и при запек.
Този проблем възниква,когато перисталтиката на тънките черва е твърде бавна и не придвижва нормално обработената храна в дебелото черво.
Белият трън подсилва производството на жлъчен сок, който отговаря за разграждането на мазнините и холестерола в червата, а от там се справя с запека. Той омекотява и овлажнява лигавиците, лекува възпаления на чревните стени и облекчава симптомите при синдром на раздразненото черво. Благодарение на увеличеното производство на жлъчен сок, се намалява и риска от образуването на камъни в жлъчката. При възпаления на жлъчния мехур белия трън помага за изчистване на отпадни вещества, които запушват жлъчните канали.Облекчава розацея, някои кожни алергии и проблеми.

 

В сравнения с много други добавки и билкови лекарства, които имат странични ефекти, почти всички части на белия трън се използват , без да има доказателства , че са токсични.
Нежелани реакции при клинични и лабораторни изследвания, свързани конкретно с екстракта от семената на билката, също не са открити.
Единствено, което се забелязва при някои пациенти, е лек слабителен ефект. Белият трън може спокойно да се използва от широк кръг пациенти, включително от бременни жени и кърмачки.

Белият трън е мощен антиоксидант.

Биологично активното вещество в белия трън е СИЛИМАРИНЪТ , който се съдържа в семената му; това вещество защитава черния дроб от всякакви токсини, отрови, алкохол, медикаменти и др. Силимаринът се извлича от семената и представлява група флавоноидо – силибин, силидианин, силиманин и силандрин, които помагат на чернодробните клетки да се възстановяват от увреждане, причинено от токсични вещества; тези важни вещества помагат срещу възпаления в организма, особено при възпаления на черния дроб и др.

Силимаринът е силен антиоксидант и може напълно да възстанови черния дроб.

Редица клинични проучвания доказват, че той подпомага синтеза на структорните белтъчини в хепатоцитите – чернодробните клетки, т.е. той е ХЕПАТОПРОТЕКТОР.

Белият трън съдържа аминoкиселините – цистеин, глицин, глутаминова киселина, левцин, тирамин и др., липиди, фумарова киселина, за която се твърди, че подобрява жлъчните функции и пречиства организма; смоли, слузни вещества, флавоноидите кверцетин, катехин, флаволигнатите силибин, силикристин, силиданин, калиев нитрат, сапонини, алкалоиди, растителни масла, белтъчини, мастноразтворимите витамини А, Е, D, F и дефицитните макро- и микроелементи- цинк, селен, йод, бор, мед, калий, калций, магнезий, манган, хром и др. Като антиоксидант , белият трън е мощен колкото витамините Е и C; помага в борбата със свободните радикали и забавя и процесите на стареене в организма на човека.

СИЛИМАРИНЪТ като АНТИОКСИДАНТ:

  • премахва свободните радикали от кетъчната среда
  • потиска ензимите, които образуват свободните радикали
  • активира антиоксидантните ензими и фактори, които са отговорни за синтеза на защитните молекули

Тези механизми в действието на силимарина са установени въз основа на много изследвания и проучвания за влиянието му върху животни и хора.

СИЛИМАРИНЪТ и действието му върху ЧЕРНИЯ ДРОБ.

  • укрепва клетъчните мембрани
  • помага в производството на нови клетки, стимулирайки синтеза на белтъчини. В резултат на този процес се засилва изработването на жлъчен сок.

 

Когато черния дроб работи нормално, се подържа в нормално състояние и имунната система в организма.
Силимаринът стимулира процесите на самообновяване и метаболизма в черния дроб, предпазва обвивките на хепатоцитите от разрушаване.
Той въздейства най- силно върху черния дроб през нощта между един и три часа.

Когато болният приема брашно от смляно семе, още след две седмици се подобрява състоянието му. Изчезва болката в дясното подребрие, симптомите на метеоризъм, липсата на апетит и безсънието.